4 prieteni în cariera ta de programator

După ce ai început să scrii primele linii de cod și dorești să compilezi sau să interpretezi codul în majoritatea cazurilor te vei lovi de diverse probleme: nu se compilează, eroare pe linia 23 sau mai rău, nu ai erori doar că nu funcționează cum ți-ai imaginat.

Vestea bună pentru tine este că ai 4 prieteni care te ajută să finalizez proiectul, să scapi de toate erorile și tu, compania sau clientul să fie mulțumit.

Prietenul #1: Documentația oficială

Documentația oficială e cel mai bun prieten. Înainte de a învăța un limbaj de programare, o tehnologie nouă este obligatoriu să parcurgi documentația. Ai la dispoziție de la pașii de instalare până la optimizare și best practice-uri.

Din păcate majoritatea celor care învață programare sau chiar lucrează, nu citesc documentația. Cei care ignoră, vor pierde multe ore sau chiar zile să implementeze o funcționalitate căutând pe google sau pe alte platforme, deși toate soluțiile sunt în documentație.

Ascultă prietenul tău cel mai bun, citește documentația și vei economisi mult timp în viitor. După ce ai citit și te lovești de probleme atunci poți să apelezi și la alți prieteni.

Prietenul #2: Google Search și Youtube

Ce faci când ceva nu funcționează? Intri pe google și faci o căutare. Atâta timp cât pui întrebări potrivite vei găsi soluția într-un timp optim.

Se întâmplă că nu știi cum să cauți, ajungi pe zeci de site-uri și niciunde nu găsești o soluție. În acest caz încearcă să reformulezi întrebarea, să vezi din alt unghi ce dorești să implementezi și apoi caută din nou.

Prietenul Google este util dacă știi ce să intrebi.

Prietenul #3: Stack Overflow

Cred că nu există proiecte în care să nu fie Integrat minim o bucată de cod de pe Stack Overflow. Deși majoritatea se bazează pe această platformă este important:

  • să știi ce cauți
  • să înțelegi codul din răspuns
  • să poți adapta codul în proiectul tău
  • să știi cât de optim e codul
  • dacă e performant
  • dacă e secure

Important să nu ai încredere în primul code block găsit indiferent că funcționează sau nu ianuarie-februarie codul tău.

Prietenul #4: ChatGPT

Cu toții am auzit de ChatGPT care știe să răspundă la întrebări, să scrie cod și multe altele.

Sunt convins că poate să fie un ajutor mare pe lângă tine, o persoană creativă și care gândește.

Ca și în cazul prietenul Google, este important să pui întrebări potrivite, să înțelegi codul ce ai primit ca și răspuns și să verifici dacă e secure, e optim, funcționează în proiectul tău.

Ca și concluzie, este recomandat să cauți pe google și YouTube, Stack Overflow sau să intrebi ChatGPT. Este important ca acele răspunsuri să le studiezi, să înțelegi ce face fiecare linie de cod și să știi unde va fi locul codului de block în proiectul tău.

Dacă îți dorești un job ca și software developer și ai nevoie de un mentor, alăturat găsești datele mele de contact!


Publicat

în

de către

Etichete: